blogg

Lön som psykolog – frågor och svar

Vad har man egentligen för lön som psykolog? Och vilka inom psykiatrin tjänar egentligen mest? I den här texten samlar vi vanliga frågor och svar som svenskarna ställer till sökmotorerna.

Hur mycket har en psykolog i lön?

Vad en psykolog får i månaden beror på en rad olika faktorer. Till exempel beror det på om han eller hon arbetar i offentlig eller privat sektor, var i landet arbetsplatsen ligger samt åldern och erfarenheter.

För en nyutexaminerad ligger nivån på strax under 40 000 kronor. Det avser då samtliga sektorer. För alla legitimerade i landet ligger medel på lite över 43 000 kronor i månaden. Det ska tilläggas att nivåerna kan variera ganska kraftigt mellan olika arbetsgivare.

Vilka tjänar mest?

En annan fråga är inom vilken inriktning har ställt till sökmotorerna är ”Vilka psykologer tjänar mest?”. Beroende på hur man tolkar frågan kan det ge flera olika svar. De som tjänar mest kan till exempel uppfylla följande:

  • Arbetar i rätt del av landet. Lönerna kan variera ganska kraftigt mellan olika delar av landet. För ett par år sedan var det i Dalarna snitet var högst – ca 43 000 kronor i månaden. Under samma period hade kollegorna i Skåne ungefär 4 000 mindre i månaden.
  • Är erfaren. Lång erfarenhet och högre lön går ofta hand i hand.
  • Privat sektor. Dom i privat sektor, med egen mottagning, kan ha möjlighet att tjäna mer än sina anställda kollegor.
  • Konsulter. Psykologer som tar sig an uppdrag som konsult kan ofta få ett högt arvode per timme. Det är ganska vanligt att man tar sig an uppdrag vid sidan av sitt vanliga jobb. Är man flitig kan det ge höga inkomster, givetvis.
  • God förhandlingsförmåga. Det här påverkar lönen, precis som det påverkar inom de flesta branscher – har man en god förhandlingsförmåga kan man ofta få mer betalt. Samtidigt styrs det, inom vissa branscher, främst av fackföreningar och kollektivavtal.

Är det lätt att få jobb som psykolog?

Egentligen inte en direkt fråga om lönen, men kan ändå vara relevant för ämnet. På senare tid har det blivit allt högre efterfrågan på psykologer – vilket i sig kan innebära att lönerna går upp framöver. Den som funderar på att bli psykolog har förmodligen en god lön och ljus arbetsmarknad att se fram emot.